Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) από το 2002 έχει καθιερωθεί, ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς, στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. Η εβδομάδα κορυφώνεται με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατά την οποία μεγάλα τμήματα της πόλης κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) εστιάζει κάθε χρόνο σε διαφορετικά θέματα, που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2020 είναι “Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους” (‘Zero-emission mobility for all’) και το σύνθημα “Μετακινήσου υπεύθυνα!”.

Όπως δήλωσε η National Coordinator EMW στο Transportationgr :

Το θέμα είναι απόλυτα συγχρονισμένο με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) καθώς και την προώθηση της προσβασιμότητας στις μετακινήσεις και στον δημόσιο χώρο στο πνεύμα της υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Ελλάδα από το 2002, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναλάβει την προώθηση της εκστρατείας. Η συμμετοχή των ελληνικών πόλεων έχει αυξηθεί σημαντικά τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές συμμετοχές βρίσκονται στην κορυφή του συνόλου των συμμετοχών σε κατάταξη και κατακτούν το ευρωπαϊκό βραβείο. Το δίκτυο των Τοπικών Συντονιστών που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και  Ενέργειας αυξάνεται σταθερά και αποτελεί μια πρακτική,
που αναδείχτηκε ως πολύ πετυχημένη και σημαντική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γι’ αυτό και προωθήθηκε και προς τις υπόλοιπες χώρες ως βέλτιστη και προς μίμηση.

Οι Έλληνες καταγράφονται στους πλέον ενεργούς πολίτες σε σχέση με την εκστρατεία και παρακολουθούν τις δράσεις και τα τεκταινόμενα στα κοινωνικά δίκτυα. Σε πολλές πόλεις τα αποτελέσματα της διοργάνωσης έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά στην καθημερινότητα των πολιτών, στην οδική συμπεριφορά των αυτοκινητιστών και των πεζών, στην αυξημένη χρήση του ποδηλάτου ως καθημερινού μέσου μεταφοράς καθώς και στις ενέργειες της πολιτείας που προωθεί έργα και υπηρεσίες.

Ειδικότερα την φετινή χρονιά, λόγω των συγκεκριμένων συγκυριών, που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του ιού COVID-19, και την ανάγκη για την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, είναι ιδιαίτερης σημασίας η συμμετοχή των πόλεων και των πολιτών στην εκστρατεία. Ειδικότερα κατά την διάρκεια του Lockdown γίναμε μάρτυρες αρκετών σημαντικών μαθημάτων και αλλαγών, που σχετίζονται με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού
αέρα στις πόλεις μας, την βελτίωση του μικροκλίματος, την ευκολία μετακίνησης με ποδήλατο ή πεζή, την μείωση των ρύπων, του θορύβου και του εκνευρισμού. Κατά κάποιον τρόπο η πανδημία μας έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πως θα ήταν η ζωή στις πόλεις αν οι μετακινήσεις στηρίζονταν κατά κύριο λόγο στο περπάτημα, στο ποδήλατο και στην χρήση των ΜΜΜ.

Την φετινή χρονιά με τις πολλές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, είναι πράγματι μια πρόκληση η συμμετοχή των δήμων στην ΕΕΚ. Είναι σαφές ότι θα πρέπει την δυσκολία να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία, για πραγματική αλλαγή συμπεριφοράς και αλλαγή του αστικού δημόσιου χώρου. Μπορούμε να αναδείξουμε την ανάγκη για ασφαλές αστικό περιβάλλον, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνδυαστεί η συλλογική και η ατομική ευθύνη στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας καθώς και στην δράση για ένα κλιματολογικά ουδέτερο αστικό περιβάλλον.Ευελπιστούμε ότι, τα διδάγματα ισχυροποιούν σημαντικά τις δυνατότητες πραγματικής δράσης και υλοποίησης έργων και υπηρεσιών και βεβαίως την αλλαγή νοοτροπίας και
συνηθειών. Η ΕΕΚ έχει αποδείξει ότι λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση και οι δήμοι έχουν αποδείξει, ότι συμμετέχουν κάθε χρόνο και πιο δυναμικά.